top of page

Godbiter og belønningsbasert trening

Ina Vilikke Dramstad

Vi kan bruke godbiter på mange forskjellige måter: Belønning, avledning, lokking, mental berikelse, mental utfordring og motbetinging, bare for å nevne noen.


Det er viktig å huske at det ikke kun er godbiter som kan brukes til slikt, men at alt hunden setter pris på kan brukes i disse sammenhengene. Likevel er det godbiter som er mest brukt. Hvorfor? For de aller fleste hunder, og de aller fleste eiere, er dette både enklest og mest hensiktsmessig, samt mye lettere å snakke om og lære bort. Det finnes gode bøker og artikler om utvikling av lekebelønning, bruk av eksterne belønninger samt Premacks prinsipp. Anbefales!


Mange tror at disse godbitene er godteri. Vi blir ofte sammenlignet med folk som gir barna en pose sjokolade for å gjøre husarbeid. Det kunne ikke ha vært lenger fra sannheten! Hundene våre jobber for maten. Ja, vanlig mat. Hundemat, kjøttbiter, gulrøtter og annet grønt. Så klart, iblant får de sånt som ost eller hundekjeks, og andre ting de ikke skal ha for mye av, men det er ikke sånn vi holder på hele dagen.


Så belønningsbaserte hundetrenere er ikke sånne som duller og gir godteri for hver minste lille ting. Vi bruker kun maten på en smart måte!

IMG_20180620_072108_219_edited.jpg
bottom of page